ПРОГРАМ ГАЛЕРИЈЕ САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ

23. фебруар - 9. март – ВЕЉКО ВАЉАРЕВИЋ
 
15 - 30. март - ЖЕЉКО ИВАНОВИЋ
 
3 -17. април – ГОРАН МИХАЈЛОВИЋ
 
19. април - 10. мај - ДУЊА ИГЊАТОВИЋ
 
21. јун - 5. јул – СЛАВИЦА ИЛИЋ         
 
10 - 24. јул – БРАНКО ВАСИЉЕВИЋ
 
8 - 21. август – 17. „БРАНИЧЕВСКА ПАЛЕТА“
 
23. август - 6. септембар – ЗАГА СРБОВИЋ
 
10. септембар – ГРУПА АУТОРА ИЗ ХОНК КОНГА
 
4 - 18. октобар – ЈЕФИМИЈА КОЦИЋ               
 
19 - 30. октобар – БИЉАНА ЦАРИЋ
 
1 - 15. новембар – ТАМАРА ЗЕЧЕВИЋ
 
 
 

О РАЗБОЈУ И ТКАЊУ

Предавање на тему: Разбој и делови разбоја у магијској пракси
Предавач: Александар Репеџић, етнолог
 
 
 О употреби делова разбоја у магијске сврхе. О почецима употребе разбоја. О предавању моћи одређених предмета који се употребљавају у ткању... О разбоју и деловима разбоја, ткању као табуу,техникама и економији која се заборавља...
 
Четвртак, 22. март 2018, у 19 часова
Завичајна галерија Центра за културу Кучево
 
 
 

Конкурс

КОНКУРС ЗА АМБЛЕМ ФОЛКЛОРНОГ АНСАМБЛА ЦЕНТРА ЗА КУЛТУРУ "ВЕЉКО ДУГОШЕВИЋ" КУЧЕВО    
 
Центар за културу "Вељко Дугошевић" Кучево позива све креативне особе да предложе амблем за Фолклорни ансамбл. Центар за културу ће прихватити као добродошле, између осталих, и радове средњошколаца и студената графичког или ликовног смера.
Одреднице и услови:
1. Фолклорни ансамбл Центра за културу "Вељко Дугошевић" Кучево бави се очувањем традиције кроз игру, песму и свирку.
2. Амблем, као графички симбол Фолклорног ансамбла треба да одражава суштину  фолклора уважавајући традицију  Звижда и Хомоља. Амблем  мора да садржи и текстуалне елементе – пун назив.
3. Амблем треба да буде погодан за штампу у боји и за црно-белу штампу, да буде применљив у заглављу меморандума, на фасциклама, пригодној коверти,  значки, итд.
4. Конкурсне радове очекујемо у ЈПГ и ПНГ формату на адресу култкуцево@гмаил.цом, предмет мејла: „Амблем Фолклорног ансамбла”. Уз предложени рад треба да буду наведени основни подаци о аутору: име и презиме, година рођења, адреса, е-маил адреса, као и кратка биографија.
КРАЈЊИ РОК ЗА ДОСТАВЉАЊЕ РАДОВА: 10. април 2018.
Резултати конкурса ће бити саопштени до 15.априла 2018. и објављени путем средстава информисања.
Најбољи рад биће усвојен за званичан амблем Фолклорног ансамбла Центра за културу "Вељко Дугошевић" Кучево.
 
 

O Кучеву

Мапа Кучево град - Мапа Кучево општина - Како доћи до Кучева

Кучево Околина   У залеђу Дунава са једне, окружена Хомољским планинама са друге стране, налази се општина Кучево. Захвата површину од 721 км2. Рељеф се креће од равничарског (у доњем току реке Пек), од брдско-планинског који обухвата шумовите пределе Звишких планина, Северног Кучаја и северозападне обронке Хомољских планина. Надморска висина креће се од 120м (град Кучево) до 920м.
Ова област позната је као Звижд, а у њеном самом средишту, на обали реке Пек смештен је град Кучево који је административни, привредни, политички и културни центар Општине. Са околним насељима град има око 6000 становника.

Кучево Центар Хотел Рудник   Кучево и околина од давнина познати су као рударски крај, посебно богат племенитим металима. Археолошка налазишта потврђују да су се на овом подручју још римљани бавили ископавањем и прерадом руде, а приче о златоносном Пеку и данас голицају машту авантуриста.

   Од културно историјских споменика издвајају се археолошко налазиште римског рударско-металуршког центра Краку Лу Јордан из 3 в.н.е. и Вила Карађорђевића у Нересници, а од природних лепота пећине Церемошња, Равништарка и Дубочка пећина. Подручје Кучева обилује и шумама, што климу чини веома пријатном у току целе године.

Кучево Панорама    У општој ужурбаности 21. века, овај крај је сачувао нешто од шарма и патине давних времена. Традиционалне културне вредности, древни народни обичаји, необична, често мистична, веровања, темпераментне влашке игре, народне ношње живописних боја само су део заоставштине која се чува и преноси.

   Легенда домаће забавне музике Ђорђе Марјановић рођен је у Кучеву, где и данас повремено борави. У оближњем селу Нересница, рођен је и најраније детињство провео је велики српски пеник Стеван Раичковић. Жанка Стокић, чувена предратна глумица, по многима највећа дива српског глумишта свих времена, део свог детињства провела је у Раброву, насељу у околини Кучева.

   Најзначајније културне манифестације у општини Кучево су: Смотра изворног народног стваралаштва „Хомољски мотиви“, Међународни фестивал телевизијског етнолошког филма ФЕСТЕФ и Позоришне свечаности „Жанки у част“.

 

Како доћи до Кучева

Мапа Кучево град - Мапа Кучево општина - О Кучеву

Кучево је од Београда удаљено 135 километара.  За путовање сопственим превозом најкраћи правац је: аутопут Београд – Ниш (до искључења зa Пожаревац), затим заобилазницом око Пожаревца и даље магистралним путем М24 (Пожаревац – Кучево – Мајданпек – Неготин) до Кучева.

Кучево је од Пожаревца удаљено 54, од Мајданпека 45, а од Дунава (Голубац) 30 километара. Са Петровцем на Млави повезано регионалним путем(30км).

АУТОБУСКЕ ЛИНИЈЕ БЕОГРАД – КУЧЕВО

(Поласци са Аутобуске станице Београд)

ВРЕМЕ ПОЛАСКА ИЗ БЕОГРАДА

ВРЕМЕ ДОЛАСКА У

КУЧЕВО

 

ПРЕВОЗНИК

 

НАПОМЕНА

 

6:45

 

9:10

УНАКОП

САОБРАЋА СВАКОДНЕВНО

 

8:30

 

11:10

УНАКОП

САОБРАЋА СВАКОДНЕВНО

 

9:45

 

12:45

АРИВА – ЛИТАС

НЕ САОБРАЋА НЕДЕЉОМ

 

11:45

 

14:25

АРИВА – ЛИТАС

НЕ САОБРАЋА СУБОТОМ И НЕДЕЉОМ

 

14:15

 

16:55

УНАКОП

САОБРАЋА СВАКОДНЕВНО

 

17:00

 

19:30

УНАКОП

НЕ САОБРАЋА СУБОТОМ

 

18:45

 

21:15

АРИВА – ЛИТАС

САОБРАЋА СВАКОДНЕВНО

 

Додатне информације