КУЧЕВО ГРАД МУРАЛА

У организацији Центра за културу „Вељко Дугошевић“ и Факултета примењених уметности Универзитета у Београду, а под покровитељством  Oпштине, у  Кучеву се приводи крају реализација пројекта „Кучево путем мурала“.
Овим пројектом планирано је да се на 9 локација ослика 15 композицаја на површини  од  300 м2  и тако поред два постојећа мурала које је урадио познати кучевачки сликар Драган Кецман, ова средина учинило градом мурала и да, између осталог, и по томе буде препозната на туристичкој и културној мапи Србије. 
- Идеја је да Кучево прикажемо у једном новом светлу и тако  пошаљемо поруку да култура није само трошак, већ инвестиција у будућност - каже председник Општине Новица Јаношевић.
На  одабраним локацијама, на зидовима стамбених зграда, приватних кућа и пословних објеката у главној улици којом пролази магистрални пут Пожаревац-Кучево-Мајданпек, сликају се мурали са различитим темама, одабраним на основу постојеће  архитектуре града  као и карактеристика његове шире околине, Звижда и Хомоља, традицију, а ту су и  познате личности, обичаји, природне лепоте...
Уметничка дела створена путем овог пројекта су дипломски рад групе студената мастер студија, смера примењено сликарство, Факултета примењених уметности Универзитета у Београду. 
Један оп њих је Кучевљанин Бојан Вељковић, а ту су још Марија Ђокић, Неда Ризановић, Драгана Марковић, Милош Ђуран и Војислав Марковић.