КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ - ТРИБИНА

 
Књижевно вече-трибина 
"У сржи приповедања: књижевно, филмско и стрип стваралаштво Павла Зелића".  
Четвртак, 11. април 2019, у 19.00 часова
Завичајна галерија Центра за културу Кучево
 
Павле Зелић је рођен 1979. године у Београду. По струци је дипломирани фармацеут, запослен у Агенцији за лекове и медицинска средства Србије на пословима међународне сарадње и односа са јавношћу.
 
Приче су му објављиване у недељним и дневним листовима као што су „Политикин Забавник“ и „Политика“, књижевним часописима „Градина“, „Улазница“, „Наш траг“, „Знак Сагите“, „Тхинк Танк“, „Град“, „Трасх“, „Путеви културе“, часописима и фанзинима „Хоббy мастер“, „Нова“ и „Емитор“ и у стрип часопису „Еннеа (9)“ у Грчкој. Заступљен је антологијама „Бели шум“, „Збирка прича о Флашу Гордону“, „Градске приче 4 – Воденица“, „Апокалипса, јуче, данас, сутра“, у Србији, и „Боља половица“, „Испод и изнад“, „Приче о диносаурима“, „Туристичке приче“ и „Астролаб глади“ у Хрватској. Добитник награде „Љубомир Дамњановић“ за сезону 2007/2008. година за причу „Тарзанова последња велика авантура“ објављеној у фанзину „Емитор“ бр. 464. Као једном од победника на конкурсу „Прва књига”, Матица српска му је објавила прву збирку прича “Последња велика авантура” (2009).
 
Низ година је обављао функцију секретара у Друштву љубитеља фантастике “Лазар Комарчић”, а организовао је и три конвенције фантастике “Беокон”. Бавио се и уређивањем, и поред рада на фанзину Емитор који је освојио и награду за најбољи Европски фанзин на Еурокону 2004. у Пловдиву, Бугарска, уредио је и збирку посвећену еротској фантастичкој причи “Угриз страсти” (2007.) и специјалан додатак “Политике” посвећен Данима Београда. Такође пише сценарије за стрипове, и поред неколико кратких стрипова који су му објављени и били излагани широм Србије, 2011. је за издавачку кућу Сyстем цомицс изашао његов први стрип албум „Дружина Дарданели“ који је урадио са цртачем Драганом Пауновићем. Објављује и есеје, критике и приказе на тему филма, књижевности и стрипа у великом броју новина, специјализованих часописа и на њеб порталима. За свој рад у области стрип критике, 2009. године добио је награду „Млади теоретичар стрипа“ на XИ Балканској смотри младих стрип аутора у Лесковцу.