НАГРАДЕ 25. ФЕСТЕФ-а

Оцењивачка комисија 25. Фестивала телевизијског етнолошког филма – ФЕСТЕФ, у саставу Радослав Зеленовић, филмски радник– председник, и чланови Владимир Боцев, етнологи др Слободан Наумовић, етнолог,прегледала је све пристигле филмове. На Фестивал је пријављено 59 филма и сви суприказаниу званичној конкуренцији. Оцењивачка комисија се састајала 2, 3и4. августа2016. године. На основу Правилника Фестивала телевизијског етнолошког филма – ФЕСТЕФ,  Oцењивачка комисија је донела следећу

О Д Л У К У:

Гран при „Златни пастир“додељује се филму ИСПОД ХРАСТАаутораСЛОБОДАНА СИМОЈЛОВИЋА,у производњи ТРАЈНИ ЗАПИС, БЕОГРАД,за зналачко коришћење мотива посецања старог записа, метафоре о крајње неодговорном односу према културном наслеђу, али и поцртавање значаја духовости традиције задужбинарства као начина превазилажења колективне неодговорности.

„Сребрни пастир“ за етнолошки записдодељује се филму„ОСЕЊА СТАРЕ ПЛАНИНЕ“,аутора СВЕТЛАНЕ МИЉАНИЋ, у производњи РАДИО ТЕЛЕВИЗИЈЕ ВОЈВОДИНЕ, за маштовита решења у приближавању гледаоцима нематеријаног културног наслеђа казивача са Старе Планине који говоре шопским говором.

„Сребрни пастир“ за најбољу режијудодељује се БРАНКУ СТАНКОВИЋУ за режију филмова „КАШУБИ, ПОЉСКИ ХАЗАРИ“ и„МАЛА ЦРНА ГОРА“, у производњи РАДИО ТЕЛЕВИЗИЈЕ СРБИЈЕ, за допринос разумевању како богате културе блисог, а недовољно познатог словенског народа, тако и блиског а скрајнутог подручја које припада заједничком културном наслеђу.

„Сребрни пастир“ за најбољи сценарио додељује се ауторуБРАНКУ РАДАКОВИЋУ за филм „ЛИМУНОВО ДРВО“, у производњи БРАНКА РАДАКОВИЋА,за мајсторско преплитање сведочанстава учесника једног од најузбудљивијег периода рок ен рола на нашим просторима.

 „Сребрни пастир“ за најбољу камерудодељује се РАДОСЛАВУ ВЛАДИЋУ у филму „КОРЕНИ ЗЛА“ у производњи ПРАДОК БЕОГРАД, за сведен, ефектан, сниматељски рад који понире у душевни свет починиоца натежих злочина.

 „Сребрни пастир“ за најбољи аматерски филм додељује се филмовима из серијала „РАЗГОВОРИ ПОКРАЈ ПУТА“,  „ДРАГАН НЕГОВАНОВИЋ“ и „ВИНКА И БОРИСЛАВ“ аутора ДОБРИВОЈА И ДОБРИЛЕ ПАНТЕЛИЋ  у производњи „ТРИ Д“, за пажњу и подршку коју посвећују казивачима из свог родног краја.

 „Сребрни пастир“ и повеља CedricDallierза најбољи страни филмдодељује се филму „БИТИ ИЛИ НЕ ИВАН ХИТИ“у режији БРАНКА ЛАЗИЋАу производњи РАДИО ТЕЛЕВИЗИЈЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, за подршку дубоко људском поступку човека и педагога, који је у јеку рата, током деведестих, спасавао културно и верско наслеђе српског народа суочавајући се и онда, па чак и данас, са неразумевањем, претњама и презиром сопствених сународника.

„Сребрни пастир“ за најбољи страни аматерски филм додељује се филму „ЈЕДИНА КНЕЖЕВИНА НА БАЛКАНУ“, аутора СИНИШЕ КЕСАРА, ПРИЈЕДОР (Република Српска - БиХ), за уверљиво визуелно сведочење како локална заједница вреднује сопствено наслеђе, успевајући при том, да решава и горуће друштвене проблеме.

Поступајући по Правилнику, Оцењивачка комисија је Специјално признање, доделила ВЛАДИМИРУ ПЕРОВИЋУ, за филм „ВО СВЕТИЊА“, у производњи Радио телевизије Војводине, за храбро сучељавање ставова етнолошке струке и тумачења казивача, и филм „ПЛАВА ГАЈЕТА И СИВИ БЕТОН“, у производњи Центра за културу Тиват, за поетично осликавање женског виђење рибарења у Боко-Которском заливу. 

За аматерски филм „СТАРИ ЗАНАТИ“ Специјално признање додељује сеЗВЕЗДАНИ СТАНОЈЕВИЋ, за свежину и жар којим деци преноси знања о традиционалним занатима.

Специјално признањедодељује се филму „ДРЕЉА ОГОРЕЉА“, аутора СЛАЂАНА СТОЈАНОВИЋА, у производњи РТС – Дописништво Врање, за непосредно и целовито сведочанство о мање познатим елементима ускршњих обичаја у Бујановцу.

Специјално признањедодељује се филму„ПОЛА ВЕКА У КУЋНОМ ПРИТВОРУ“, аутора РАДОВАНА ЛАЗАРЕВИЋА, у производњиРТС – Дописништво Ваљево, за труд аутора који је показао да никада није касно да локална заједница превазиђе предрасуде и да увек постоји начин за помоћ појединцу и његово укључење у животне токове.                                                                                                   

За укупан допринос бележењу традиционалне и савремене културе на овим подручима Специјално признање додељује се ПРВОЈ СРПСКОЈ ТЕЛЕВИЗИЈИ. Оцењивачка комисија посебно указује на значај храброгприступа у филму„ВАЉЕВСКА ГРАЧАНИЦА“, који опомиње на катастрофалне последице уништавања сопственог културног наслеђа.

 

Додатне информације