ФЕСТИВАЛ ДОКУМЕНТ 2018.

 

Наши пријатељи и колеге из Врања, почетком децембра, по 15. пут,  организују Међународни фестивал документарног филма  - ДОКУМЕНТ 2018.  

У званичној конкуренцији су и два филма награђена на 27. ФЕСТЕФ-у у Кучеву.

 

Под покровитељством Града Врања, у организацији удружења "Документ 06" и Дописништва РТС-а, у Дому Војске Србије у Врању ће од 1. до 4. децембра 2018. године бити одржан 15. међународни фестивал документарног филма "Документ 2018".
 
 

ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА

Субота 1.12.2018. у 19 ч
 
  • Отварање фестивала
  • Пројекције филмова
Вонгар
Режија: Андријана Стојковић / Србија / 2018 / 60 мин.
Аустралијски писац српског порекла Вонгар живи повучен живот у предграђу Мелбурна, бринући се о својих 6 дингоа. Његов најновији роман ц́е ускоро бити објављен али у исто време његов дугогодишњи пратилац, динго Тими, је болестан. Ветеринари сугеришу Вонгару да успава пса али се он снажно супротставља. Вонгар верује да може да пронађе помоц́ за Тимија на другим местима: урања дубоко у своје сец́ање у покушају да призове духове из предања Абориџина.
 
Исти
Режија: Дејан Петровић / Србија / 2017 / 17 мин.
Исти је филм метафоре који се, приказивањем свакодневице осуђеника и стражара у неколико највећих затвора у Србији, бави темом губљења идентитета појединца под утицајем система. Успостављајући паралелу између затворског и ширег друштвеног система, овај документарац истражује релативност људске слободе.
 
Живот је мјузикл
Режија: Владимир Ристић / Србија / 2018 / 50 мин.
Говори о животу и раду нашег познатог глумца и редитеља Десимира Станојевића Деска. Мјузикл је управо жанр због кога је Деско отишао пут престонице, а филм приказује тај мост између два града, Ниша и Београда, и човека који их спаја. Од нишке Палилуле, мириса нишких авлија, људи, позоришта уз нишку мераклијску и староградску песму до Београда, Позоришта на Теразијама, мјузикла. Велики део животних и радних сведочанстава пренесена су на филм, као један универзални документ који афирмише град Ниш и ставља га у раван са малобројним срединама у Србији у којима се раде мјузикли.
 
Сигуран посао
Режија: Игор М. Тохољ / Србија / 2018 / 14 мин.
Смрт је неминовност, крај једног пута. Али овај документарни филм, који се из једног посебног угла бави професијом произвођача погребне опреме слави живот у својим појавним облицима. Свуда око сандука, централног предмета у кадру, крећу се људи, деца зачуђено гледају, сцене путовања ка одређеном циљу смењују се са пуним животом у најширем смислу. Два света постоје истовремено и допуњују се. Дрво, као симбол живота на који смо сви упућени, није само материјал од кога се производе погребни сандуци. Оно је исходиште живота коме се све враћа.
 
Увик исто
Режија: Славица Шнур / Хрватска / 2018 / 40 мин.
Ово је филм о породици Шарић... Породици чији се сваки члан у одређеном тренутку професионално бавио кошарком; породици која на први поглед делује дисфункционално и увек на ивици свађе. Но то је само привид. Њихов облик комуникације посве је природан за Далматинце, као и њихов динамичан темперамент и непосредност. Специфично у Даријевој породици је како и сами кажу: Све је „увик исто“. Живот ових људи прожет је немаштином, тешким радом, поносом и познатим далматинским дишпетом. С каквим су се жаром борили на паркету, тако се боре и на „животном терену“. Резултат тога је стабилна финансијска ситуација и безброј спортских признања. Ипак, како Дарио лучи успехе на паркету  „НБА“ лиге, они и даље живе исто: скромно, поштено, вредно, бучно, весело и самозатајно.
Српска премијера.
 
Некоме своме
Режија: Сеад Шаботић / Црна Гора / 2018 / 15 мин.
Брачни пар обилази родно имање на којем су саграђене куће њихових рођака који живе у иностранству. Родбина из иностранства долази једном годишње на пет дана. Они су једини посетиоци тих кућа током године.
Премијера.
 
 
Недеља 2.12.2018. у 19 ч
 
  • Пројекције филмова:
Слатко од ништа
Режија: Борис Митић / Србија, Хрватска, Француска / 2017 / 78 мин.
Слатко од Ништа је сатирична документарна парабола у којој Ништа, уморно од нашег неразумевања, бежи од куће и долази да нам се обрати први и последњи пут. Документарне кадрове Ничега снимали су директори фотографије у 70 земаља, музику су компоновали Паскал Цомелејд и Тајгер Лилис, а глас Ничега, које нам се све време обраћа у стиху, снимио је Иги Поп.
 
Дејан
Режија: Слађан Стојановић / Србија / 2017 / 10 мин.
Дејан Шкарић је свештеник Српске Православне Цркве. Поред свог позива, он има још једну велику љубав...
 
С’ љубављу
Режија: Илија Цветковски / Македонија / 2017 / 66 мин.
Дионис је професор биологије пред пензијом који има једну велику страст и сан. Власник је више од стотину старих зарђалих аутомобила, већином неисправних, али сваку ноћ спава уз њих и сања да ће ту необичну збирку претворити у велики музеј. Али, страст и снови скупо се плаћају. Његова млађа супруга сваке ноћи спава сама, а дању спаја крај с крајем пекући свадбене и рођенданске торте. Док сања о свом пројекту окружен аутомобилима који пропадају, Дионис у хрпи рђе проналази радост живљења.
 
Bars, Walls
Режија: Сара Стијовић / Црна Гора / 2018 / 12 мин.
„Bars, Walls“ је краткометражни документарни филм који кроз ненаративан поетски ток осликава животну атмосферу човека у простору ограђеном зидинама и жицама - простору јединог затвора у Црној Гори. Ово је прича о животу - тачније о трункама живота о којима ми добијамо назнаке у облику асоцијација, а дата нам је слобода да ‘досликамо’ наше виђење њихове реалности...
 
Марија
Режија: Далиборка Бајић / Босна и Херцеговина / 2018 / 26 мин.
Ово је прича о храбрости двоје људи, о молитви и вери, о болу  који је трајао годинама, о страху од непознатог, о мајци која је прошла голготу, о мушкарцу који је  сузе брисао својим уснама и о болу који је трајао годинама...
Прича о брачном пару Цвикић који се годинама борио са стерилитетом. Прича о жени која својом љубављу, храброшћу и упорношћу пролази све препреке како би остварила свој циљ и постала мајка.
Српска премијера.
 
 
Понедељак 3.12.2018. у 19ч
 
  • Пројекције филмова:
Обележени
Режија: Јован Допуђ / Србија / 2018 / 11 мин.
Стадо оваца се води у кланицу кад младо јагње побегне покушавајући да се спаси. Јагње схвата да његова тешко освојена слобода има своја ограничења. Само на слободи не може да опстане. Стадо га дозива и јагње покушава да се врати, иако враћање у шталу води само до могуће смрти.
 
Етос врањске песме - Стих стихује, срце не мирује
Режија: Радица Смиљковић / Србија / 2018 / 32 мин.
"Шетнала се кузум Стана", "Петлови појев, Морава џвни", "Магдо, мори", "Црно гројзе" само су неке од песама које су настале у Врању и сачуване су до данашњих дана.
Најпре их је од заборава сачувала Стана Аврамовић Караминга, чувена врањска песмопојка певајући их другима "да се не заборави", затим Станиша Стошић, Василија Радојчић, Чеда Марковић... Многе је у својим делима забележио професор Момчило Златановић, а данас их негују и од заборава чувају бројне музичке групе и вокални солисти у Врању. Надахнути породичном традицијом, даром и препознавањем лепоте песама, врањску песму сместили су у ново време не мењајући јој рухо...
Премијера.
 
Птица без гнезда
Режија: Данијела Манић Стојилковић / Србија / 2018 / 16 мин.
Птица без гнезда је документарни филм о мигранткињи Махбуби Тахери. Говори о њеном животу на мигрантском путу, тешкоћама, али и таленту који поседује и борби за права жена у Авганистану.
 
Ђурђевдан у селу кога више нема
Режија: Александра Јовановић / Србија / 2018 / 21 мин.
Село је доласком "мировњака" на Косово и Метохију угашено још давне 1999-те. Мештани се расејали широм света, али их Свети Ђорђе призива и окупља. Једном годишње, за Ђурђевдан, Срби из Горњег Села окупе се око свог храма да обележе сеоску славу. Настављају вековну традицију у нади да ће можда једном поново настанити предео под Шар Планином где су вековали.
Можда некад, ово засад је славље у селу кога више нема!!!
 
Клавир у излогу наде
Режија: Жарко Јоксимовић / Србија / 2018 / 27 мин.
Прича о једној прогнаничкој судбини. Јелена Стојковић, некада Призренка, гради успешну музичку каријеру у Баварској. Упркос међународној слави не заборавља град у којем је рођена.
Премијера.
 
Заробљени у строју
Режија: Леон Ризмаул / Хрватска / 2018 / 28 мин.
Напуштене, застареле машине причају причу са записа сачуваног у телевизијској архиви. Време радње приказује се кроз четири циклуса. Комуникацијске машине репродукују информацију о људима, њиховом постојању и присутности херметички затвореној у једну епоху. Умирањем машина за репродукцију, умиру и њихове приче. Приче о неоствареним људским тежњама и поруке будућим нараштајима нестају у ентропији записа. Шта нас спашава од неумољиве реке заборава?
 
Чаробњак из Мутња
Режија: Бранко Лазић / Босна и Херцеговина / 2017 / 56 мин.
Био једном један Иво Цар, рођен на обронцима живописне али сурове планине Рудник у Србији.  Иво је сањао велике снове за какве обично нема места  ни у Балканским градовима а камоли у свету земљорадника на селу. Судбина се ипак побринула да Иво у Мутњу направи Холивуд. Мислите ли да је магијски реализам могућ само у уметности, варате се, упознајте Иву и једино село са црвеним тепихом на Балкану! Тамо је реалност фантастична.
 
 
Уторак 4.12.2018. у 19 ч
 
  • Пројекције филмова:
 
Друга страна свега
Режија: Мила Турајлић / Србија / 2017 / 100 мин.
Закључана врата у једном стану у Београду већ 70 година представљају баријеру која једну породицу одваја од њене прошлости. Започињући интимни разговор са својом мајком о овој политичкој разделини у њеном стану, редитељка трасира причу о подељеној кући и земљи прогоњеној духовима прошлости. Хроника неколико генерација једне породице у Србији прераста у портрет једне активисткиње у време великих превирања, преиспитујући одговорност сваке генерације да се бори за своју будућност.
 
Недеља пацова
Режија: Велимир Стојановић / Србија / 2018 / 49 мин.
Документарни филм " Недеља пацова" је прича о најтрагичнијем догађају у историји Лесковца. У позно лето 1944. године, савезничке ваздухопловне снаге из своје базе Сан Вито код Барија, бомбардовале су град на Ветерници. Око овог догађај још увек је пуно дилема и противуречности. Сведочења преживелих и мишљења историчара, расветљавају војну и политичку позадину овог злочина и поново подсећају на страдање невиних жртава и разарање Лесковца, на самом крају Другог светског рата. Огромна несразмера између исказане моћи и планираног циља, изненадила је и саме инспираторе овог догађаја који су се нашли у близини Лесковца тог трагичног дана.
 
Живјети, пловити
Режија: Лана Шарић / Хрватска / 2017 / 40 мин.
Филм о животу људи из три медитеранске земље: Хрватске, Италије и Грчке. Сви су одлучили живети уз море и у складу с њим. Како се носити с приобалним животом током целе године и шта Медитеран данас нуди својим становницима?
Српска премијера
 
  • Затварање фестивала
 
Улаз на све пројекције је бесплатан
 
Организатор фестивала:
Слађан Стојановић
Тел. 0654421694
e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Додатне информације