Концерт Изворних група

Концерт Изворних Група

Најстарији и најзначајнији садржај Смотре на који су се током година надограђивали сви други програми који у основи имају културну традицију нашег народа.

Традиционално, Концерт изворних група почиње оглашавањем фанфа Смотре поздравицом Врховног пастира и добродошлицом домаћина. Затим се на летњој позорици смењују наступи народних уметника: играча, певача и свирача.

Преузмите PDF пријаву

Преузмите MS WORD пријаву

Својим трајањем и значајем Смотра је одавно превазишла регионалне оквире.На „Хомољске мотиве“се долази искључиво по позиву, аза већину учесника наступ представља ствар престижа, награду за вишегодишњи рад. У жељи да у Кучеву наступе заиста најбољи, домаћини су одабир препустили стручним сарадницима, етнолозима, етномузиколозима, кореолозимакоји чине селекторску комисију Смотре. Обавеза и дужност селектораје да за „Мотиве“ изврше одабир најбољих и да програм Коцерта коцепцијски и садржајно уобличи у квалитетну целину. Тако да се у оквиру два и по сата смењују најбољи народни уметници из Источне Србије,и гости из других крајева наше земље.

Представници Савеза аматера Србије, овом приликом, врше избор најбољих извођача за Републички сабор у Тополи.

У оквиру концерта одржава се и традиционални Избор за најлепшу пастирицу Смотре.

 

 

ПОЗДРАВНА РЕЧ ВРХОВНОГ ПАСТИРА

Уважени домаћине,

Дозволите ми да реч моја у овој поздравицибуде хвала за празник овај. Да буде реч радовања на множини у којој сте са нама. Вазда такви били тако се опходили.

Данас добродошли поред живе воде, а сутра Вас весело дочекивали у нашим бачијама, воденицама и ваљавицама.

Ваљани нам били у весељу и потреби. Доносимо Вам савако у својој моћи, делове планинских врхова, изворских бистрика, нарав река брзалица и ветрова бичаница.

Памтите наш обичај да овчије руно ценимо, а ни длаку на језику не волимо.

Нека Вас наше вештине не чуде. Животне су и свима доступне. Ако их на кантар мећете, мерите их теговима времена, да би Вам помогли да до своје тежине дођете.

Играче, певаче и свираче бирали смо по умећу, али и по њиховој доброј вољи, те је тако на Вашој вољи хоћете ли нам пожелети успех аплаузом или звиждуком.

Још једном молим за допуштење да наше игре почну...

И здрави нам били!

 

 

Додатне информације